Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Η καθημερινή ζωή της σύγχρονης εργαζόμενης μητέρας και οι επιπτώσεις από την εργασία της (ενοτ.2)

Πρόλογος – Πολλές οι προκλήσεις και οι απαιτήσεις για τη σύγχρονη γυναίκα που είναι εργαζόμενη και μητέρα.

Κύριο μέρος
1η παράγραφος - Η καθημερινή ζωή της σύγχρονης εργαζόμενης μητέρας
  • Το πρωί : ξυπνά πρώτη, ετοιμάζει το πρωινό και το κολατσιό των παιδιών, τα ξυπνά, τα βοηθά με τις τσάντες και τα ρούχα τους, ετοιμάζεται για τη δουλειά της.
  • Το μεσημέρι / το απόγευμα (μετά τη δουλειά) : 
Στο σπίτι : ετοιμάζει το φαγητό, στρώνει το τραπέζι, βοηθά τα παιδιά στα μαθήματά τους, πλένει τα πιάτα, σιδερώνει τα ρούχα, καθαρίζει το σπίτι.
Εκτός σπιτιού : πηγαίνει τα παιδιά στο φροντιστήριο και στις υπόλοιπες δραστηριότητές τους, ψωνίζει για το σπίτι και την οικογένειά της.

  • Το βράδυ : βλέπει τηλεόραση (αν έχει χρόνο), βάζει τα παιδιά για ύπνο.
Επομένως, δεν έχει πολύ χρόνο για τον εαυτό της, ν'ασχοληθεί με μία αγαπημένη δραστηριότητα, να βγει έξω και να διασκεδάσει.
2η παράγραφος - Οι θετικές και οι αρνητικές επιπτώσεις της γυναικείας εργασίας τόσο στην ίδια όσο και στην οικογένειά της
Θετικά

  • Η γυναίκα γίνεται ανεξάρτητη, δυναμική και δραστήρια. Τονώνεται η αυτοπεποίθησή της και ολοκληρώνεται ως προσωπικότητα.
  • Ενισχύει οικονομικά την οικογένειά της.
  • Όλα τα μέλη της οικογένειας μαθαίνουν να προσφέρουν. Τα παιδιά κάνουν δουλειές, όπως το στρώσιμο του κρεβατιού, την τακτοποίηση του δωματίου τους, τα ψώνια. Έτσι, ωριμάζουν γρηγορότερα.
Αρνητικά

  • Πολλές φορές οι σύζυγοι είναι απρόθυμοι να κατανοήσουν και να βοηθήσουν την εργαζόμενη γυναίκα τους - συγκρούσεις και προστριβές
  • Όταν και οι 2 γονείς δουλεύουν και γυρίζουν στο σπίτι κουρασμένοι, δεν περνούν πολύ χρόνο με τα παιδιά τους - μοναξιά και προβληματική συμπεριφορά παιδιών.
  • Συχνά η εργαζόμενη μητέρα μεταφέρει την πίεση και το άγχος της δουλειάς στο σπίτι. Απουσία ηρεμίας και ασφάλειας.
Επίλογος - Η παρουσία της γυναίκας στο χώρο εργασίας είναι απαραίτητη και γι’ αυτό η οικογένειά της πρέπει να τη στηρίζει.

Υ.Γ. Το σχεδιάγραμμα αναπτύσσει δύο θέματα – καθημερινότητα της εργαζόμενης μητέρας και συνέπειες της γυναικείας εργασίας. Στο σχολικό βιβλίο ζητείται μόνο το πρώτο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.